Flame of Hope helpt bij de lancering van “Season for Nonviolence” in het International Peace Museum in Dayton, Ohio (VS)
Het seizoen voor geweldloosheid - 30 jan t/m 4 april
The Flame of Hope sloot zich aan bij Tushar Gandhi (achterkleinzoon van Mahatma Gandhi), Rev. Joel King (neef van Dr. Martin Luther King) en Gregory Foster (neef van Coretta Scott-King) om A Season For Nonviolence te lanceren in het International Peace Museum (IPM) in Dayton, Ohio.
A Season For Nonviolence omvat de 64 kalenderdagen tussen de herdenkingsdata van de moord op Mahatma Gandhi en die van Dr. Martin Luther King Jr.
Het is een nationale, educatieve, media- en grassrootscampagne onder mensen die erop gericht is aan te tonen dat geweldloosheid een krachtige manier is om de levens van individuen en gemeenschappen te helen, transformeren en versterken.
“Geweldloosheid is de grootste kracht die de mensheid ter beschikking staat. Het is machtiger dan het machtigste vernietigingswapen dat door de vindingrijkheid van de mens is bedacht.”
- Mahatma Gandhi
EEN KRACHTIG PARTNERSCHAP VOOR VREDE
Het thema van de tentoonstelling en de evenementen in het weekend was "In Their Footsteps", gewijd aan het herdenken van de leringen en nalatenschappen van Gandhi en Dr. King, Jr.
Tijdens de openingsceremonie op vrijdagavond riepen Tushar Gandhi en Rev. King op tot een vernieuwing van de praktijk en cultuur van geweldloosheid die instrumenteel waren in het transformeren van de samenlevingen van hun voorouders. Gregory Foster, IPM-bestuursleden en leden van de gemeenschap deelden ook hun gedachten over het belang van geweldloosheid.
Hun boodschap werd versterkt door de aanwezigheid van de Flame of Hope, een fysieke vlam en een levend geest om het lijden uit het verleden te transformeren in een beste toekomst voor allen.
De Flame of Hope omvat de gebeden van de mensheid voor vrede van meer dan 170.000 mensen tot nu toe en is verenigd met de Eeuwige Vlammen van zowel Mahatma Gandhi als Dr. Martin Luther King, Jr., die hun boodschappen van geweldloosheid en mededogen belichamen.
Transformatie - Hope workshop met thema geweldloosheid
Het programma van zaterdag begon met een speciale Flame of Hope workshop, met het thema Nonviolence, geleid door Flame of Hope ambassadeurs Rev. Yuzan Toyoda (Canada), Annie Bachmann (VS) en Miwa Tamamoto (Nederland).
We hadden een eer dat Rev. Joel King en Tushar Gandhi deelnamen!
In totaal vierentwintig deelnemers - veel universiteitsstudenten waren aanwezig - werd gevraagd om de vraag te onderzoeken:
Wat voor soort staat van je hart creëert een geweldloze, vreedzame samenleving en wereld?
Vervolgens konden ze in eenvoudige partner- en groepsoefeningen vrede en geweldloosheid direct ervaren als een lichaamsgevoel en verbinding maken met het diepere zelf, anderen en de wereld.
Als laatst werd workshop afgesloten door Flame of Hope gezang, met een non-religieuze mantra: Peace - Eternal Licht.
Commentaren van de deelnemers
- "Vreedzame, ontspannen, verbonden, dankbaar." (Tushar Gandhi)
- "Deze workshop was levensveranderend en eyeopener. Bedankt voor het vergroten van ons bewustzijn over zulke belangrijke onderwerpen."
- "Ik voel me veel meer in harmonie met mezelf en anderen om me heen. Ik wil nu naar buiten gaan en mensen helpen."
Gala avond - start van het seizoen - zielskracht van mensheid gaat voort
Het gala “In Their Footsteps” van zaterdagavond begon met een presentatie van de missie, visie en rol van de Flame of Hope als internationaal levend symbool voor de mensheid. De Flame of Hope werd officieel gepresenteerd aan dhr. Gandhi en Rev. King, zodat zij hun wensen in de Flame toe te voegen (foto rechtsboven). Vervolgens werd het publiek van meer dan tweehonderd uitgenodigd om ook in stilte hun wensen in de Flame te verzenden.
Terwijl de Flame of Hope warmte en positiviteit uitstraalde vanaf het podium, werden audio-opnames van belangrijke toespraken van Gandhi en King gedeeld met het publiek. (Klik de foto linksonder om naar te luisteren)
De afstammelingen van deze vredeslegendes, Tushar Gandhi en Rev. King, spraken het publiek toe en bespraken de rol die zij elk op zich nemen om het werk van hun voorouder voort te zetten.
Dit werd gevolgd door een paneldiscussie met King, Gandhi, Gregory Foster en Brian Polkinghorn, een professor in conflictanalyse en geschillenbeslechting. Het was een verrijkende ervaring, die reflectie, dialoog en een collectieve toewijding aanmoedigde om de geest van geweldloosheid in ons dagelijks leven te belichamen.
De Indiase dans en muziek ontbrak niet in deze feestelijke avond en werd afgesloten met opbeurende liederen van een lokaal gospelkoor.
Een lange erfenis
Dayton, Ohio is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan geweldloosheid en vrede, maar de stad in het middenwesten herbergt het enige museum ter wereld dat zich uitsluitend richt op vrede en geweldloosheid.
Bovendien heeft de stad een rijke geschiedenis van bijdragen aan vrede en dialoog op het wereldtoneel, aangezien het in 1995 gastheer was van de Dayton Peace Accords die werden onderhandeld door Richard Holbrook in Hope Hotel op de Wright-Patterson Air Force Base.
De Peace Accords vormen nog steeds de basis voor het behoud van de vreedzame co-existentie tussen de diverse etnische gemeenschappen die de balkan landen vormen.
"Geweldloosheid betekent niet alleen het vermijden van extern fysiek geweld, maar ook intern geweld van de geest. Je weigert niet alleen om een man neer te schieten, maar je weigert hem ook te haten."
Dr. Martin Luther King, Jr.
Het Old Court House van Dayton (waar het IPM is gevestigd) werd voltooid in 1850 en wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Griekse-revivalarchitectuur in het land. De Amerikaanse presidenten Abraham Lincoln, Andrew Johnson, James Garfield, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard M. Nixon, Gerald Ford, Ronald Reagan en William J. Clinton hebben allemaal campagne gevoerd op de legendarische kalkstenen treden van het gebouw.
Het International peace museum heeft brede lokaal netwerk inclusief drie universiteiten en maatschappelijke organisaties. Een soort 'peace community' is in sterk in groei, mét actief deelname van jongere generaties. Dat maakt dat dit 'event' een duurzame effect oplevert in hun samenleving en daaruit stralen naar de hele wereld.
Ten slotte werd ons weekend is afgesloten met het bezoek op Coretta Scott King center voor culturele en intellectuele vrijheid in Antioch college. Ze is de vrouw van M.L. King jr. en haarzelf een prominent burgerrechtactivist. Zie foto's in de gallerie hieronder.